Rekordních 935.800 tun cukrové řepy loni sklidili zemědělci v Olomouckém kraji. Sklizeň byla v meziročním srovnání vyšší o 30,5 procenta. Plocha polí s cukrovou řepou loni sice nepatřila mezi nejvyšší v historii kraje, avšak hektarový výnos byl výrazně vyšší než v předešlých letech. Výjimečné bylo množství sklizené řepy i na republikové úrovni a krajský výsledek tvořil pětinu z celkové sklizně řepy cukrové v České republice.
Zemědělci loni v Olomouckém kraji pěstovali cukrovou řepu na 13.100 hektarech. Z jednoho hektaru sklidili v průměru 71,18 tuny. Plochu polí s řepou cukrovou farmáři meziročně zvýšili o 21 procent a zároveň zaznamenali meziroční růst výnosů o 7,7 procenta. „Výnos byl nejvyšší za posledních deset let a v rámci republiky se jednalo o druhou nejvyšší hodnotu mezi kraji. Tradičně vyšší byla v Praze, a to 71,66 tuny na hektar. Bylo tam však sklizeno jen 17.900 tun řepy cukrové,“ uvedla Jarmila Benešová z olomoucké pobočky Českého statistického úřadu.
Pěstování cukrové řepy má na střední Moravě dlouhodobou tradici. V Olomouckém kraji nyní zpracovává cukrovou řepu Cukrovar Vrbátky, závod v Prosenicích na Přerovsku a Litovelská cukrovarna v Litovli na Olomoucku, Dříve Olomouckém kraji fungovaly dva velké cukrovary společnosti Eastern Sugar. Její závody v Kojetíně a Němčicích nad Hanou přestaly vyrábět v souvislosti s rozhodnutím firmy, která oznámila před koncem roku 2006, že uzavře kvůli plánovanému omezování cukerné výroby v Evropské unii všech pět svých podniků ve střední Evropě.