Bezmála polovina v červnu kontrolovaných vzorků zmrzliny v Olomouckém kraji nevyhověla požadovaným hygienickým limitům, které se týkají přítomnosti nežádoucích bakterií rodu Enterobacteriaceae. „Svědčí to o nedostatečné hygieně výrobního procesu, zejména o nedostatečné sanitaci zařízení na výrobu zmrzliny,“ sdělili dnes pracovníci krajské hygienické stanice v Olomouci.
„Tyto bakterie by u zdravých jedinců neměly mít zdravotně významný dopad, ale reakce by se mohla objevit u osob se sníženou imunitou či u dětí,“ uvedli hygienici. Odebrané vzorky zmrzliny hygienici pravidelně vyšetřují také na přítomnost bakterií rodu Salmonella a Listeria monocytogenes, které jsou ukazatelem bezpečnosti potravin. Tyto bakterie mohou u člověka způsobit zdravotní obtíže, jako je nevolnost, zvracení, bolesti břicha či horečka.
Hygienici v červnu v Olomouckém kraji odebrali 16 vzorků zejména točených zmrzlin, hygienické limity ohledně Enterobacteriaceae nesplnilo sedm z nich. „Ve dvou případech bylo navíc zjištěno porušení zásad provozní hygieny. Toto porušení bylo zjištěno i v jednom případě, kdy vzorek zmrzliny vyhověl, tedy celkem ve třech případech bylo konstatováno nedodržení zásad provozní hygieny,“ stojí ve zprávě hygienické stanice. Za zjištěné nedostatky hygienici uložili prodejcům zmrzliny pokuty v celkové výši 12 tisíc korun.
Při kontrolách se hygienici zaměřili také na osobní a provozní hygienu, zajištění sanitace zmrzlinového stroje, bezpečnost technologického procesu výroby zmrzlin, sledovatelnost surovin a hotových zmrzlin a dodržování zásad bezpečného skladování a manipulace se zmrzlinou.