Ve školních jídelnách v Olomouckém kraji se stále podávají příliš slané polévky nebo nadměrně slazené nápoje. Hygienici během prvního čtvrtletí roku 2025 provedli přes stovku kontrol a zaměřili se nejen na složení jídel, ale i na dodržování hygienických pravidel. Zjistili výživové nedostatky, porušení správné praxe a za prohřešky uložili pět pokut v celkové výši 20 tisíc korun.
V prvním čtvrtletí roku 2025 provedli pracovníci Krajské hygienické stanice v zařízeních školního stravování a dalších stravovacích službách pro děti a mladistvé v Olomouckém kraji celkem 113 kontrol. Z toho 104 kontrol se týkalo školních jídelen, zbývajících 9 pak zařízení mimo oficiální školský rejstřík.
„Ve 31 školních jídelnách a školních jídelnách–výdejnách bylo v uvedeném období v rámci kontroly provedeno také orientační stanovení koncentrace cukru ve slazených nápojích, kdy z 38 slazených nápojů byla vysoká koncentrace cukru zjištěna ve 4 nápojích,“ uvedla mluvčí KHS Markéta Koutná.
Součástí některých kontrol bylo i orientační stanovení koncentrace soli a cukru. V jedenácti jídelnách hygienici měřili obsah soli v polévkách a optimální množství soli bylo zjištěno pouze ve čtyřech případech.
„Orientační stanovení soli a cukru doplňuje i edukace personálu školních jídelen. Hygienici jim vysvětlují zdravotní rizika vysokého příjmu těchto látek a zároveň doporučují konkrétní postupy, jak jejich množství snižovat,“ doplnila Koutná.
Ve dvou školních jídelnách proběhlo také hodnocení jídelníčků podle metodiky Ministerstva zdravotnictví ČR. Jeden byl označen jako výborný, druhý jako velmi dobrý.
Mezi nejčastější nedostatky patřilo nedodržení data použitelnosti, nesprávné skladování potravin nebo porušení hygienických pravidel při manipulaci s jídlem. Za tyto prohřešky uložili hygienici pět pokut v celkové výši 20 tisíc korun.