Kampaně politických stran jedou v Olomouckém kraji na plné obrátky

119

Volby do Poslanecké sněmovny proběhnou už za necelý měsíc. Předvolební kampaň se tak z billboardů a internetu přesouvá do měst a obcí. Představitelé politických stran tak na různých místech v kraji hovoří s lidmi a prezentují svoje volební programy.

První velké předvolební mítinky v kraji tento týden zorganizovalo hnutí ANO, které na nich prezentuje kandidáty i svůj volební program. „Následovat budou další mítinky, v každém okrese jich bude několik. Pak chystáme menší akce ve stylu kontaktní kampaně, kdy vyrazíme mezi lidi,“ řekl bývalý hejtman a současný poslanec Ladislav Okleštěk, který stojí v čele kandidátky ANO v Olomouckém kraji. Okleštěk už několik týdnů objíždí region, na sociálních sítí prezentuje například svoji účast na akcích dobrovolných hasičů.

V plném proudu je také předvolební kampaň koalice Pirátů a STAN, jejíž kandidáti průběžně objíždí města i obce, vyráží do ulic se zmrzlinovým vozem, rozdávají předvolební noviny a region brázdí autobus Stříbrný šíp s pirátskými seniory. „Přes víkendy se účastníme akcí, jako jsou například soutěže hasičů či různé kulturní a společenské akce. Snažíme se na nich s lidmi diskutovat a vysvětlovat jim náš program,“ uvedl lídr kandidátky Pirátů a STAN v Olomouckém kraji Tomáš Müller.

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) bude v září hodně spoléhat na kontaktní kampaň. Voliče nyní oslovuje pomocí letních kin, autobusu a svůj program prezentuje ve stáncích na náměstích. „Jako specialitu v sobotu odstartujeme kampaň door-to-door, tedy česky ode dveří ke dveřím. Půjdeme za lidmi, zazvoníme a budeme s nimi mluvit. To je něco, co tady v minulosti podle mě nebylo,“ řekl lídr Spolu a poslanec Marian Jurečka, který se v sobotu vydá za voliči v Olomouci.

Naplno se do kampaně v kraji pustili komunisté. „Ostrý start předvolební kampaně u nás začal již před 14 dny, kdy jsme měli celokrajskou akci na přerovské Laguně, kde se uskutečnilo i setkání s kandidáty. Od té doby každý den v jednom městě v jednom z okresů pořádáme akce, snažíme se během týdne prostřídat všech pět okresů. Máme k dispozici i dvě předvolební dodávky s polepy, které jezdí na předvolební mítinky,“ řekl lídr komunistů Ludvík Šulda.

Kampaň rozběhli i sociální demokraté, ti ji odstartovali minulou neděli v Prostějově. „Jedeme formou kontaktní kampaně a plakátků. Snažíme se na místě navazovat kontakt s lidmi po celém území kraje, od Jeseníku až po Kojetín. Chystáme i další akce pro děti a dospělé. Snažíme se využít i sociální sítě, je to standardní kampaň na všech možných úrovních,“ uvedl lídr ČSSD v Olomouckém kraji Ladislav Hynek.