Popatnácté obhájil titul mistra republiky ve Fischerových šachách Vít Václav Valenta ze Šumperka

440

Několik sportovních úspěchů má na kontě handicapovaný Vít Václav Valenta ze Šumperka. I letos vyhrál mistrovství České republiky ve Fischerových šachách. K úspěchu mu osobně poblahopřál náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast sportu Michal Zácha.

„Vít patří k přeborníkům, kterým ani handicap nezabránil v tom, aby ze sebe dostali to nejlepší. Soupis jeho dosavadních úspěchů je neuvěřitelný a já jsem velmi rád, že reprezentuje právě Olomoucký kraj,“ uvedl Zácha.

Titul mistra republiky obhájil již popatnácté. Na bedně se opakovaně objevil i na Mistrovství světa IPCA v šachu. Účastnil se šachových olympiád v Turecku a Norsku, nominaci získal i na šachovou olympiádu v Rusku. Olomoucký kraj reprezentuje v regionálních soutěžích zdravých šachistů.

Valenta dostává díky dotačnímu programu na podporu handicapovaných sportovců od kraje finance, které mu s kariérou šachisty pomáhají. „Za krajskou podporu jsem opravdu velmi vděčný, bez ní by to nešlo. V této chvíli mi pokryje tři turnaje – ubytování, startovné, částečně stravu, i nákup drahé šachové literatury v anglickém a ruském jazyce,“ řekl Valenta.