Jak správně manipulovat s pyrotechnikou? Mějte bezpečný Silvestr

146
Ilustrační foto Pixabay.com

I během silvestrovské noci policie zasahuje u různých trestných činů. Každoročně lidem připomínají bezpečné zacházení s pyrotechnikou, podceňování alkoholu v krvi a dodržování epidemiologických opatření.

Během silvestrovských oslav dochází k páchání trestné činnosti. „Zpravidla se jedná o přečiny krádež, poškození cizí věci, výtržnictví nebo přestupky proti majetku, veřejnému pořádku či občanskému soužití. Nelze přesně říci, že jich bývá na přelomu roku více či méně oproti jinům dnům v roce. Také vyjíždíme k případům poranění v souvislosti s neopatrnou manipulací se zábavní pyrotechnikou,“ uvádí policejní mluvčí Libor Hejtman.

Hlavní zásady pro bezpečné zacházení s pyrotechnikou jsou nebýt pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek, seznámit se s funkcí výrobku, použít výrobek podle návodu a mimo dosah dětí.

Pyrotechniku je potřeba zajistit proti překlopení, odpalovat na otevřeném prostranství a pokud odpal selže, tak vyčkat minimálně 10 minut, než s výrobkem budete znovu manipulovat. Selhanou pyrotechniku zlikvidujte podle návodu.

Kompletní přehled rozdělení zábavní pyrotechniky a na co si dát pozor během nákupu najdete zde.

„Připomínáme řidičům, aby po návratu z oslav nepodceňovali ovlivnění tzv. zbytkovým alkoholem a za volant usedli skutečně až po vystřízlivění. Havárie způsobené pod vlivem alkoholu mohou končit vážně a mnohdy i tragicky,“ dodává mluvčí.

Policie zároveň apeluje na dodržování vládních opatření v souvislosti s pandemickou situací.